PANORAMA
van Rotterdam naar de zee

GROOT PANORAMA WORDT OPGETEKEND

Beeldend kunstenaar Ronald Huynen werkt aan een extreem lang panorama. Het is een zeer gedetailleerde tekening in kleur waar beide oevers van de Nieuwe Waterweg tussen Rotterdam- centrum en de Noordzee zijn 'opgetekend'. Eén oever is in de tekening twaalf centimeter hoog, maar zal een lengte krijgen van meer dan dertig meter.

De tekenaar zit buiten op zijn krukje langs het water en tekent de oever tegenover hem op een rol papier. Hij beschrijft daar zijn uitzicht. Wanneer hij de grenzen van zijn blikveld heeft bereikt, verplaatst hij zijn krukje, rolt zijn papier een stuk verder, en tekent de volgende stap op zijn weg naar de zee. Dit doet hij zo concequent en nauwkeurig mogelijk. Alles staat in verhouding: het is een perspectief door de ruimte en de tijd. Juist door de grote hoeveelheid aan detail en tekening ontstaat een overzicht op zowel micro- als macroniveau. Een beeld van Rotterdam en een tocht over de horizon. Met een verlangen naar volledigheid.


Uiteindelijk dient de tekening op rol vertaald te worden in een boekvorm. Zodat er van de stad naar de zee kan gelezen worden, ware het een soort partituur.

Boot panoramatekeningRonald Huynen
Boek